Asociaţia Slow Food Turda, ca şi parte a proiectului “Şcoli Europene pentru Alimentaţie Sănătoasă” (European Schools for Healthy Food), pe 15 decembrie 2010, începand cu ora 10.00, va găzdui seminarul regional, în sala de conferinţe a Colegiului Tehnic Turda, eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Turda şi Colegiul Tehnic Turda.
Evenimentul este unul dintre cele 12 intâlniri locale şi regionale care se organizează în ţările participante: Belgia, Bulgaria, Franţa, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Romania, Irlanda de Nord şi Spania. Audienţa căreia ne adresăm este constituită din factorii de decizie din comunitate, adică cei care se îngrijorează în privinţa hranei în şcoli şi cei care furnizează informaţii despre acţiunile de pe plan local, în aceeasi măsură informând participanţii despre sprijinul larg european.
“Şcoli Europene pentru Alimentaţie Sănătoasă” este un proiect finanţat de Comisia Europeană, cu scopul general de a promova consumul de hrană proaspată şi sănătoasă în cantinele şcolare şi în rândul şcolarilor, informând despre sprijinul primit de la PAC (Politica Agricolă Comună) şi în special programul “Fructe în şcoli”.
Proiectul turdean reprezintă colaborarea între Asociaţia Slow Food Turda şi instituţiile locale de învăţământ: Grădiniţa cu program prelungit Dr. Ioan Raţiu Turda, Şcoala Andrei Şaguna, Colegiul National Mihai Viteazul, Colegiul Tehnic Dr. Ioan Raţiu Turda. Denumirea proiectului este “Viaţa în grădina verde” şi este finanţat de Terre Humaine Foundation, având ca parteneri Asociaţia Eco Ruralis, Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic şi Fundaţia pentru Ecologie şi Turism Potaissa Turda, desfăşurându-se la Turda pentru un al doilea an consecutiv.
Proiectul a început în 2009 având ca beneficiari 40 de copii preşcolari de la Grădiniţa cu program prelungit Dr. Ioan Raţiu, însă în 2010 numărul beneficiarilor a crescut pe parcursul anului la 650, în cadrul şirului de activităţi educative. Mai mult decât atât, obiectivul nostru este ca prin aceşti copii să ajungem la comunitatea întreagă prin părinti, bunici, familii sau cercul de prieteni, astfel numarul beneficiarilor este cu mult mai mare.
Nevoia de a implica în proiect şi elevi de liceu a dus la crearea proiectului “Vara gastronomică”, tabără de studiu a gastronomiei care s-a desfăşurat în aceasta vara, timp de 10 zile, în staţiunea montană Băişoara.
În cadrul seminarului se vor prezenta exemple de proiecte extraşcolare, realizate de instituţiile şcolare în parteneriat cu ONG-uri, precum şi statistici sau legislaţii în vigoare, prezentate de instituţiile publice (inspectorate, şcoli, direcţii agricole, direcţii de sănătate publică) în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă în şcoli.
Sarah Fleming, reprezentantă Slow Food International, coordonatoare a proiectelor educative Slow Food, va prezenta viziunea Slow Food pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în şcoli şi importanţa educaţiei copiilor, viitoarea generaţie de producători. De asemenea, va fi prezentă Dessislava Dimitrova din Bulgaria, care va prezenta proiectele de educaţie şi colaborările din Bulgaria între organizaţiile Slow Food şi şcolile publice, alături de alţi invitaţi din ţară.
Odată cu acest eveniment se va deschide Târgul de Crăciun - Produse locale şi cadouri, care va avea loc între 15 şi 17 decembrie 2010, zilnic între orele 10:00-18:00.
Mai multe detalii veşi găsi pe website-ul Asociaţiei Slow Food Turda.
1 comentarii:
Chiar dacă eşti (sunteţi) cu pluta pe Arieş, să aveşi parte de un Crăciun fain pe care să-l petreci (petreceţi) în tihnă, linişte şi pace.
Trimiteți un comentariu