6 octombrie 2010

Tradiţii de toamnă

Sursa foto:  Marta Pozsonyi

Odată cu venirea toamnei şi a strânsului recoltelor, gospodarii se întrec în produse care mai de care mai de soi, cât mai naturale, şi de ce nu cât mai surprinzătoare prin gust, asociere, gătit, dimensiuni.
Comunitatea noastră locală are o veche tradiţie gastronomică şi agricolă, fiind reprezentaţi cu cinste la concursuri naţionale şi internaţionale chiar, aducând o paletă de produse care au deja o marcă, o identitate, o amprentă a locului.
O parte dintre noi şi chiar din toata ţara au auzit şi recunosc produsele de valoare realizate de către comunitatea noastră, produse agricole primare sau supuse unui proces de pregătire – friptura de Turda, kurtos-kalacs tradiţionali, ceapa roşie de Arieş, uleiul de Turda presat la rece, varză din Curechiştea Arieşului (între Câmpia Turzii şi Viişoara), laptele de Boian, produsele apicole de Urca, porumbul Turda 100, cireşele de Călăraşi, merele Jonathan de Aiton, merele de Sănduleşti, şi multe alte produse locale, unele mai de nişă, mai puţin cunoscute. Ca o paranteză (probabil o să râdeţi) există o vie tradiţie a locurilor, fiecare cu produsele, seminţele, animalele lor, cunoscută mai mult de gospodarii mai în vârstă, cu mai multe legături între ceilalţi producători agricoli de tradiţie ai comunităţii. Nu mică o să vă fie mirarea dacă o să doriţi să ţineţi pe lângă casă curcumine (numite local si „bibilici”) o să fiţi îndrumaţi de către bătrâni către Crairât, dincolo de Ploscoş, de lume şi-au procurat aceste păsări nu tocmai des întâlnite prin curţile românilor. Exemplele pot continua.

Cel mai recent concurs la care comunitatea locală a fost prezentă cu cinste a fost „Festivalul vinului şi al tradiţiilor de toamnă de la Piteşti”, care a avut loc în 1-3 octombrie 2010, în locaţia Jupiter City. Am fost reprezentaţi de Asociaţia Slow Food Turda (organizator de activităţi educaţionale pentru promovarea patrimoniului local, din punct de vedere gastronomic şi cultural, şi susţinerea dezvoltării agrare), cu cei trei producători tradiţionali din comunitatea noastră: familia Kepes (produse apicole), familia Duma (ulei presat la rece din seminţe de floarea soarelui şi dovleac), Fodor Gyoso din Plăieşti (producător de ceapă roşie).
Continuind tradiţia recordurilor începută în cadrul festivalului agrar Turda Fest, turdenii Marta Pozsonyi şi Maria Rus au împletit o funie de ceapă roşie lungă de aproape 50 metri, care a stabilit recordul de cea mai lungă funie de ceapă împletită vreodată pe meleaguri argeşene, muscelene şi în toată Muntenia. De la ceapa roşie de Arieş şi cea de Argeş nu a mai fost decât un pas (glumind, bineînţeles!) – înocuirea unei singure litere şi a locaţiei recordului (e drept a fost de provenienţă şi de manufactură arieşeană).
Arta meşteşugărească şi tradiţiile gastronomice au fost foarte bine diversificate la festivalul piteştean, la o parte din ele şi-au adus contribuţia şi localnici de-ai noştri, de pe Arieş. Astfel, am regăsit: produse de sticlărie, produse realizate din împletituri de nuiele şi pănuşi de porumb, produse sculptate în lemn şi piatră, picturi, roata olarului, războiul de ţesut tradiţional, port popular, mâncăruri şi produse tradiţionale (cununi de ceapă roşie de Arieş, miere şi ulei presat la rece de Turda, pastrama de oaie la grătar, gemuri, murături, fructe, legume, brânzeturi, afumături, must şi vin).
Standul organizat de Asociaţia Slow Food Turda a fost vizitat de către preşedintele consiliului judetean Argeş, dl. Constantin Nicolescu, care a lăudat initiativele turdenilor şi totodată şi-a exprimat dorinţa de a descoperi şi ei un produs local care să aducă faimă locului aşa cum spre exemplu a adus ceapa roşie de Arieş faimă Turzii, devenind chiar simbol al festivalurilor agrare Turda Fest.
În perioada următoare, comunitatea noastră va fi prezentă şi la alte evenimente regionale de tradiţii agrare şi gastronomice (Sighişoara, Craiova, Bucureşti, Baia Mare), culminând cu festivalul internaţional Terra Madre, găzduit de oraşul italian Torino (21-25 septembrie).

* Îi mulţumim colegei Marta Pozsonyi, preşedinte al Asociaţiei Slow Food Turda, pentru informaţiile detaliate cu privire la Festivalul vinului şi al tradiţiilor de toamnă de la Piteşti şi la evenimentele următoare în care vom fi reprezentaţi la nivel naţional şi internaţional.

6 comentarii:

Florin, multumesc mult pentru cuvintele frumoase, esti un adevarat "maestru al scrierii".
O singura mentiune, adica explicatie, Slow Food Turda si producatorii mentionati sunt in aceeasi oala, nu este separat Slow Food Turda si producatorul cutare si cutare, noi formam un grup, o echipa, Slow Food Turda sunt oamenii, producatorii, copiii din proiecte, etc. Asta doar ca sa se inteleaga mai bine conceptul de Slow Food.

Iţi multumesc frumos pentru aprecieri şi pentru observaţii/completări.
Am dorit să îi amintesc în mod particular pe cei trei producători, şi de asemenea pe Marta Pozsonyi ca preşedinte a Asociaţiei Slow Food Turda :)
Sunt atâtea de spus, încât cu siguranţă nu ne ajunge loc într-o simplă postare de blog fie şi pentru acest eveniment singular, nicidecum pentru tot ansamblul tradiţiilor agrare şi gastronomice al comunităţii noastre.
M-ai făcut să zâmbesc. Ma uitam pe siteurile altor jurnalişti locali mult mai consacraţi, care au preluat ştirea brută cu greşelile inerente, fără a o mai verifica câtuşi de puţin. Cine citeşte cu atenţie şi această postare şi altele care s-au mai scris pe acest subiect va înţelege la ce mă refer.
Nu aş vrea să le fac publicitate, dar pot pune o mică listă de linkuri pe acestă temă unde se vorbeşte despre Ploieşti (deşi în titlu ni se vorbeşte despre Piteşti!), despre olteni (eu ştiu că Oltenia e la vest de Olt, iar argeşenii sunt deja altceva), şi o copiere cuvânt cu cuvânt a comunicatului de presă în care s-au strecurat câteva greşeli omeneşti:
http://www.niuzer.ro/Cluj/Turdeni-la-Festivalul-vinului-si-al-traditiilor-de-toamna-de-la-Pitesti-1557761.html
http://www.turdanews.net/articole/actualitate/11556-festivalul-vinului-i-al-tradiiilor-de-toamn-de-la-piteti.html
http://www.ziarul21.ro/new/index.php?option=com_content&view=article&id=5068:slow-food-turda-la-festivalul-vinului-i-al-tradiiilor-de-toamn-de-la-piteti&catid=39:actualitate&Itemid=58
http://stiri.turdainfo.ro/index.php/National/Tara-Romaneasca/festivalul-vinului-pitesti-slow-food-turda.html
Mă scuzaţi de mica incursiune în ştirilor locale, nu mă pricep la jurnalism, dar după părerea mea orice informaţie preluată se verifică, conform deontologiei profesionale.
Cu această ocazie am realizat şi o mică radiografiere a presei locale care a surprins evenimentul.
Sunt curios dacă o să sesizeze cineva şi dacă se va face vreo erată sau corecţie.
Oricum, în provincie merge şi aşa!?

Noa serbus mă vecine. Îmi făcuşi poftă de o ceapă roşie de Turda pe care să o consum cu zamă de mazăre.

Noa', bună-i zama de Bălgrad? Nu ştiam noi de'-i aşa bună, da' sigur e de la ceapa a roşâie de la noi, de la Turda! :))

Pentru că am impresia (evident eronată!) că după ce aş fi postat un comentariu aici (evident, visez!) acesta nu ar fi fost aprobat (voi nu faceţi aşa ceva!), iar, postarea ar fi fost modificată (şi ce dacă!) în sensul celor necriticate de mine (nici vorbă: nu ai postat nici un comentariu!), ... este ultimul comentariu pe care îl mai scriu!
Ştergeţi-l!

Te rugam sa ne explici cine esti, nu putem raspunde unei persoane anonime. Daca ai ceva de sustinut, si ceea ce zici e in mod onest, nu intelegem de ce ar trebui sa iti ascunzi identitatea.
Stergem acele postari care aduc jigniri grave si injurii, din respect pentru cititorii nostrii, pe care ii consideram un pic mai elevati.
Un singur comentariu nu a fost afisat in ultima perioada, pentru simplu motiv ca postarea la care a fost atasat, a fost trecuta ca nefinalizata, pentru ca era off-topic, si impreuna cu ea a disparut implicit si comentariul.
Cat despre ceea ce sustineti, daca sunteti cumva domnul Z.P. sub protectia anonimatului (recunoastem un anumit stil asemenator in modul de exprimare), va puteti regasi comentariile cu semnalarile dumneavoastra la locul lor in postari, si bineinteles, am modificat postarile in sensul pozitiv, de a corecta micile scapari, ceea ce credem ca nu e un lucru negativ. Mai mult, am acordat si un feed-back ca si comentariu aditional la postarea unde ne-ati semnalat respectivul neajuns, si cu acea ocazie v-am multumit ca ne cititi si ne criticati unde gresim, pentru a ne putea corecta.
Va multumim frumos pentru feed-backul dumneavoastra, dar tot nu intelegem intrebarile retorice de mai sus, puse evident dintr-un anumit motiv, pe care nu vrem sa il comentam, pentru ca nu il cunoastem indeajuns.
Noi nu va putem obliga sa ne cititi sau sa ne acordati feed-back, daca dumneavoastra nu simtiti necesar acest fapt.
Ne vom bucura de fiecare data de cititori onesti, transparenti, care apreciaza sa acorde un feed-back constructiv si nu atacuri la persoana, si ii asiguram ca daca vin cu buna-credinta la noi nu vor fi cenzurati cu nimic.
Mesajele cu injuraturi, cu totul in afara obiectului, neargumentate, care aduc injurii si atacuri grave asupra blogului comun si a autorilor acestuia, cat si cele care fac obiectului unei discriminari negative al unei categorii de oameni, impotriva drepturilor omului, le vom reporta ca spam.
Multumim celor care ne critica (in mod onest, constructiv), pentru ca reusim sa corectam greselile.
Nu am tolerat si nu vom tolera niciodata manipularile (de tip stalinist) asupra noastra si a opiniei publice, "facaturile", criticile distructive neargumentate de tip subliminal, si nu credem ca vreo persoana onesta si de buna credinta pe lumea aceasta ne va putea reprosa vreodata acest fapt in sensul ca nu agreem respectivele comportamente.
Dovada - pana acum nu am avut niciodata un astfel de repros, ca si cel de mai sus, iar existenta unuia singular, nesemnat, ne face sa intuim intentia autorului sau.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More