2 iunie 2010

Turda 1916 - Fă o faptă bună - fonduri în favoarea invalizilor



În anul 1916, la data de 12 februarie, în toiul primului Război Mondial, liceenii turdeni au luat inițiativa de a organiza o serată în scopul colectării de fonduri pentru ajutorarea invalizilor de război ai armatei austro-ungare. Astfel luăm la cunoștință că exista acest fond în orașul Turda. S-a tipărit o vignetă cu valoarea nominală de 10 Filleri. Vigneta este litografiată, seria este formată dintr-o singură valoare. Acest „timbru local” a fost vândut publicului turdean, astfel colectându-se fonduri. Vigneta nu avea putere de francare, nu se putea folosi pentru trimiterea de scrisori. Nu se știe numărul de vignete vândute și nici numărul vignetelor tiparite.
Imaginea de pe vignetă reprezintă un soldat, fără un picior, susținându-se cu cârje, iar pe fundal este după părerea mea clădirea liceului din Turda, înființat înainte cu 7 ani (1909). Textul de pe vignetă este alcătuit din: data evenimentului 12.Feb.1916 în colțul stânga sus, iar jos este inscripția: „Serata studenților/elevilor în favoarea fondului Turdean al invalizilor”. În colțul dreapta jos este înscrisă valoarea nominală a vignetei: 10 Filler.
Winton



4 comentarii:

Winton, cred ca esti o comoara a filateliei, stii poate mai multe despre filatelia locului decat orice turdean.
Te-ai gandit vreodata daca poti sa emiti tu insuti timbre cu valoare jubiliara sau serie mica, cu diverse tematici, unicat, apreciate in toata lumea?
Nu numai timbre, cat si monezi unicat, serie restransa, cum de exemplu sunt scuzii sanmarinezi, din aur...
Stau si ma gandesc cu nostalgie, timpurile vechi, spre exemplu perioada medievala - cu castigarea dreptului de oras liber de atatea "cetati" care au devenit prospere...
Oare putem spera si astazi la un model - Turda noastra draga, de toate zilele, sa fie declarata zona libera si sa poata prospera? Ce conteaza ca nu mai sunt alte modele! Putem fi noi modelul de succes dupa care sa se ia restul lumii, nu trebuie sa imitam un model.
Putem milita si spera in aceasta directie?

Răspunsul este foarte complex.Florine tu ești un romantic,puțin naiv,dar excelent că ești așa. După părerea mea acele timpuri au trecut pentru veci pururi.Puțin regret și eu dar trebuie să fim realiști,nu-i altă cale.
Referitor la emiterea de timbre,medalii,monezi adevărul este că aș putea,oricine ar putea.Totul este funcție de banii ce-i am și pe ce vreau să-i cheltuiesc.Pot să-mi caut pe cineva să-i plătesc și pe banii mei îmi face tot ce vreau eu.Întrebarea este ce fac după aceea.Orice tipărire particulară,este particulară și nu are nicio valoare pentru public.Emisiunile particulare au rareori valoare pentru colecționari.În anumite condiții,de exemplu dacă au autorizații de la stat,devin piesele particulare valoroase pentru colecționari.Colecționatul la rândul lui este de mai multe feluri.Dacă vrei să participi la expoziții ești obligat să respecți anumite cerințe.Există un set de reguli foarte exact,care trebuie să-l respecți.Dacă colecționezi fără gândul să participi la expoziții esti liber să colecționezi ce vrei și cum vrei.Setul de reguli îl faci tu însuți.Cam asta e în mare,dar foarte departe de a pretinde că am fi epuizat subiectul sau de al fi atins pe toate părțile lui.

# Florin: Nici nu-ţi dai seama ce mare adevăr ai spus!
# Winton: Mulţumesc pentru că ai spart gheaţa şi pluta poate naviga mai departe!

@Winton un articol care ma face sa cred ca textele ce vor fi publicate pe acest blog sunt de inalta valoare.
Celorlalti plutasi vreau insa sa le impartasesc o parere obiectiva.Pentru un blog care este conceput de mai multe persoane luminate, acest blo CUA arata cam jalnic. Paleta de culori aleasa nu este cea mai potrivita, nici template-ul, iar sigla este clar facuta de un amator. Ba mai mult, este si postata in fata blogului la marime maxima si rezolutie minima.
Deasemenea, fiind atatia ganditori, cred ca este prea putin un articol in trei luni. Ar trebui sa fiti mai prolifici. Luati critica mea ca fiind constructiva, in sensul in care, ca si cititor al blogului, ma astept la o interfata prietenoasa,ordonata, care sa ma faca sa citesc cu drag.
Asta sunt eu, daca nu comentez nu pot respira. Si ca sa nu spuneti ca doar comentez,am sa fac tot posibilul sa ajung la urmatorul blogmeet. OCHIUL PE VOI!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More