9 iunie 2011

Muzica Klezmer la Turda

În data de 04.06.2011 la Turda a avut loc un concert de muzică Klezmer.

Evenimentul deosebit care a avut loc s-a desfășurat în cadrul proiectului “Diversitate Culturală prin Dialog cu ocazia Rațiu Friends & Family Weekend “.
Am avut norocul să fiu invitată ca spectator. Cum nu eram foarte în temă cu acest gen de muzică m-am bucurat de invitație luand parte la spectacol.

Concertul a avut loc în Sinagoga de pe str. M.Eminescu nr.24.
Organizatorii de la CRD au vorbit publicului despre valoarea clădirii în care ne aflam. Sinagoga de cult mozaic ortodox a fost construită între anii 1921 și 1926. În anul 1930 comunitatea mozaică din județul Turda număra 2224 de membrii și reprezenta 1,2 % din populație. Din păcate în perioada comunistă populația evreiască a ajuns la 709 de persoane. Conform recensământului din 2002 în Turda mai trăiesc 24 de evrei.

Ultima slujbă s-a ținut în anul 1986. De atunci clădirea de 500 mp este goală și nefolosită. Prin bunăvoința Comunității evreiești din România cu sediul în București, Centrul Rațiu pentru Democrație a primit acest spațiu în folosire.
În acest fel membrii trupei invitate au putut beneficia de spațiu pentru a ne prezenta o muzică deosebită. Denumirea de Klezmer a fost dată muzicienilor evrei din Europa de Est care cântau la evenimente importante, membrilor comunităților alături de care trăiau: români maghiari, ucraineni, polonezi și romi. De aceea muzica lor include pe lângă elemente pur ebraice și elemente din muzica altor popoare.

Membrii trupei:
Jake Shulman-Ment, vioara (USA)
Adrian Reeceanu, clarinet si kaval (Moldova)
Benjy Fox-Rosen, contrabaas si voce (USA)
Petrica Baranciuc, acordeon (Moldova)
Eleonore Weill, fluier (Franta)

Cu această ocazie pentru cei ce doresc să vadă imagini sau să asculte un mic exemplu din ceea ce a însemnat acest spectacol le sugerez să acceseze link-urile :

https://picasaweb.google.com/ani.catalina1945/StrMEminescuSinagoga#

http://www.youtube.com/watch?v=ugLWpVjBtns

autor: Ana Maria Catalina

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More