Nu mă întrebaţi cine pe cine a învăţat. Am învăţat împreună.
Am învăţat mai întai că astăzi e o zi unică. 12 octombrie 2010, ziua celei de-a opta întâlniri a bloggerilor comunităţii locale nucleate în jurul municipiului Turda. Fundaţia Potaissa ne-a oferit "casă şi masă", îi mulţumim colegului Alin Roşca pentru găzduire şi cafea şi pentru că s-a sacrificat să mai şi mulgă vaca, :) să avem noi ce pune în cafea. Am tot vorbit despre Comunitatea Urbană Arieş. De fapt e aceasta microregiune care are ca punct nodal Turda, cu realităţile proprii, către care gravitează spaţiul din proximitate, arieşean prin poziţie. Să nu ne mai cramponăm de nişte simple etichete, ci să simţim esenţa. Să nu mai înţelegem comunitatea noastră ca pe o delimitare strictă în sensul spaţiului aferent consiliilor locale asociate în proiecte comune sub denumirea de Comunitatea Urbană Arieş. Nu există o ruptură între Mihai Viteazu (inclus în asocierea consiilor locale cunoscută sub denumirea de C.U.A.) şi Moldoveneşti de exemplu, Moldoveneştiul aparţine prin fluxuri şi tradiţii acestei comunităţi, chiar daca administrativ s-a considerat la vremea respectivă că nu participă la acel proiect comun. Mai multe amănunte de conturare a acestui spaţiu al comunităţii arieşene probabil vor fi dezbătute într-o postare viitoare, cu argumente.
Pe lângă plutiştii deja vechi, la blogmeet ni s-a alăturat un nou membru al echipei – doamna Ani, pentru cei care nu o cunosc încă – bloggeriţă care are o mulţime de imagini despre comunitatea noastră şi cunoscând multe poveşti vechi, de epocă, care turdenilor simpli sau celor mai tineri le-au scăpat. De asemenea, am primit gândurile bune şi de apreciere de la un vechi turdean plecat astăzi departe de ţară, tocmai în Germania, domnul Radu Cerghizan, pe care îl salutăm şi cu această ocazie şi amintim aici unul dintre blogurile dânsului care ne-a impresionat foarte mult – Din trecut.
Am stabilit un fel de cod intern, să nu îl numim cod pentru a ne crampona sau a ne aminti de nişte legi, reguli, ci mai mult ca pe nişte deziderate comune de care dorim să ne ţinem, le putem numi foarte bine „Lecţii învăţate” şi anume:
- topicul subiectelor dezbatute pe blogul comun Cu pluta pe Arieş se va rezuma la: subiecte legate de comunitate sau membrii ai comunităţii; participarea comunităţii la evenimente exterioare; comparaţii între obiective, situaţii sau mentalităţi ale comunităţii cu altele exterioare; curiozităţi şi informaţii de nişă legate de realităţile comunităţii (un fel de rubrică de tipul Ştiaţi că...);
- vom încerca să ne axăm pe crearea unor rânduri de calitate (exclus inserarea unor articole prin metoda „copy-paste”, evitarea postării unor subiecte off-topic (care nu se regăsesc în subiectele enunţate mai sus).
Ne-am decis pentru o mai largă deschidere a viitoarelor întâlniri, cu invitaţia deschisă unor persoane din afara comunităţii noastre, dar care sunt interesate de realităţile de aici şi susţin iniţiativa noastră. Şi de asemenea, dechiderea în sensul de a facilita posibilitatea de a scrie pe acest blog comun, păstrând spiritul amintit mai sus, chiar şi a persoanelor dornice să publice, dar care nu au încă un blog, postarea fiind inserată de coordonatorul blogului comun, cu amintirea persoanei care a formulat postarea.
Următorul blogmeet, cel cu numărul nouă, a fost stabilit prin comun acord a celor prezenţi, la data de 8 noiembrie 2010, de la orele 18:00, la Turda, într-o locaţie care va fi comunicată ulterior.
Timpul a trecut foarte repede, încât nici nu ne-am dat seama ca e 21:00 seara.
Şi de această dată am reuşit să gândim idei noi, pe care le voi aminti succint, pentru a nu plictisi (deja am vorbit cam mult pentru astăzi):
- blogmeetul se îndreaptă tot mai mult către o acţiune de mediere, împărtăşire, interactivitate, impulsionare a implicării unui număr mai larg de persoane în viaţa şi valorile comunităţii;
- în luna decembrie vom avea un blogmeet neobişnuit, de sărbătoare, într-un cadru mai familiar, ne vom pregăti pentru multe surprize,
- vom realiza eforturi pentru o promovare a acţiunii noastre în anumite medii sociale şi culturale, pe lângă cele de pe spaţiul strict al blogurilor actuale din comunitate şi nu numai,
- vom realiza nişte întâlniri suplimentare, în afara blogmeeturilor lunare, un fel de „cafenea a plutiştilor”, cu invitaţi şi anumite tematici.
Până la următorul blogmeet vă doresc multă sănătate, cerneală în condeie, inspiraţie multă şi să ne vedem cu bine.
2 comentarii:
Ziua in care am fost primita in mijlocul acestui colectiv de tineri sufletisti as putea-o numi " o zi norocoasa". Multumesc plutistilor pentru caldura cu care am fost primita.
Am toata admiratia pentru ideea colectiva de a face cunoscut tot ce este frumos in orasul in care traiesc.
Succes plutistilor !
Cu sinceritate - prea puţini dintre oamenii de astăzi mai cred că mai există oameni entuziaşti, care pot face totul dezinteresat, fără un scop personal, îngust. Şi mai mult de atât - că vor putea nişte oameni simpli să producă o anumită emulaţie, ceea ce încă nu au reuşit asociaţii şi instituţii mult mai importante şi mai puternice, sau alte comunităţi cu o mentalitate mult mai consolidată.
Ştim că oamenii sunt sceptici şi că probabil nu sunt precedente, modele, şi de ce ar crede într-un alt efort, în care s-au infundat mulţi.
Dar viaţa ne-a învăţat să nu căutam adevărul, să fim una cu el, să îl trăim.
Viaţa ne-a învăţat să nu ne cramponăm să ne întrebăm ce este viaţa, ci să o trăim, să fim martorii miracolului, ai întâmplării, să nu ne rezumăm doar la a ne întreba despre ea.
Visul e acolo în urmă. Noi am mers mai departe. Suntem împreună. Acesta e miracolul. Starea când nu te mai întrebi, ci eşti chiar în mijlocul evenimentului şi dai tot ce poţi, tot ce ai mai bun ... Daca nu noi, atunci cine?
Decât spectator nemulţumit, mai bine actor trudit!
Trimiteți un comentariu