30 septembrie 2010

Let's Do It, Romania!


25 septembrie 2010. O zi care a rămas în calendar drept ziua în care drumul mentalităţii noastre şi-a schimbat sensul.
O zi în care natura nu a mai suferit, ca în restul timpului, ci s-a bucurat de atenţia noastră.
Ideea de a schimba ţara, nu a schimba locaţia, ci a schimba calitatea locaţiei...
S-a întâmplat pentru prima dată într-o mică ţărişoară din regiunea Mării Baltice - Estonia, în 2008.
Curăţenie; într-o singură zi! Modelul a fost urmat apoi şi de alte state europene, iar acum a venit rândul şi României să facă ceva.
Peste 150 000 de români au ieşit în toată ţara, voluntari, pentru a fi prietenii naturii. O mulţime de firme private, organizaţii şi aosciaţii guvernamentale şi non-guvernamentale şi-au unit energiile într-un scop comun. Bursa de Transport a intervenit şi ea în găsirea unor soluţii logistice de transportare a deşeurilor colectate în urma acţiunii, în special în centrele urbane foarte mari, unde şi cantităţile au fost pe măsură.
Comunitatea noastră nu putea să lipsească nici ea de la alinierea la un asemenea model, astfel că la nivelul municiipilor Turda şi Câmpia Turzii s-au organizat grupuri de acţiune.
La Turda, activitatea a fost coordonată de Marta Pozsonyi, reprezentant al Asociaţiei Slow-Food Turda, şi de către Alin Roşca, reprezentant al Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa Turda.
Cei care au pus mana în zona Turzii pentru curăţarea zonei au fost elevi de la şcolile turdene (Şcoala Teodor Murăşanu, Scoala Andrei Şaguna, Scoala de Arte si Meserii Poiana Turda, Şcoala Horea, Cloşca şi Crişan, Scoala Ioan Opriş, Liceul Teoretic Josika Miklos, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu), organizaţii (Fundaţia de Ecologie şi Turism Potaissa Turda, Centrul de Voluntariat Ion Raţiu, Cercetaşii Liceului Teoretic Josika Miklos), instituţii locale (Primăria Municipiului Turda, Apele Romane, RADP Turda, Serviciul Public de Asistenţă Socială Turda), companii (Holcim Romania) şi presa (TurdaNews).
Bilanţul activităţii pe arealul Turda se rezumă la peste 600 de persoane prezente, peste 890 de saci de deşeuri adunaţi din zonele Baile Sarate, malul Arieşului, drumul Mocanilor şi Cheile Turzii.
La Câmpia Turzii, coordonatorul curăţeniei a fost Irina Vânătoru, profesoară de biologie la Liceul Teoretic Pavel Dan, reuşind să aducă împreună oameni din şcoli, primărie, organizaţii şi chiar partide politice.
La Câmpia Turzii echipa a numărat peste 300 de persoane reuşind să adune aproximativ 270 saci cu gunoi din mai multe zone.
Sperăm că aceste acţiuni să continue, iar acest proiect să fi responsabilizat cetăţenii în aşa fel ca la următoarea acţiune să nu mai trebuiască să adunăm, atâtea gunoaie.
Multumim tuturor celor care s-au implicat în aceasta campanie.

Mulţumim pentru informaţiile puse la dispoziţie de colega noastră Marta Pozsonyi, convivium leader - Slow Food Turda.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More