1 mai 2011

Papa Ioan Paul al-II-lea va fi beatificat

Știu că acest articol nu are nici o legătură cu specificul blogului, dar eu consider că este o ştire destul de importantă, cu impact mondial, şi aşadar implicând într-un anumit fel şi această comunitate.Astăzi, cel mai apreciat dintre ultimii suverani pontifi ai catolicismului va fi beatificat. Papa Ioan Paul al-II-lea a fost nu doar un lider spiritual ci şi un lider politic cu o abilitate incredibilă de a apropia oameni importanți care se aflau în conflict.
Karol Wojtyla, pe numele lui adevarat, a fost un mare iubitor al sportului.
Papa Ioan Paul al II-lea (născut Karol Józef Wojtyła, * 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – † 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice – episcop al Romei – și suveran al Vaticanului ales în 16 octombrie 1978.
A fost botezat Karol Józef Wojtyła. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la Papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Mama sa a fost o catolică credincioasă și a ținut ca fiul ei să se nască aproape de o biserică pentru ca primele sunete auzite de fiul ei să fie „cântări aduse Domnului”. Pe când Karol încă era foarte mic, mama lui obișnuia să le spună cunoscuților „Veți vedea că fiul meu Karol va deveni o persoană importantă”.
La 13 mai 1981 a avut loc în Piața Sf. Petru din Roma un atentat asupra papei, atentat comis de Mehmet Ali Ağca, un turc fanatic extremist de dreapta.Papa Ioan Paula al-II-lea la vizitat apoi pe atentator si l-a iertat.Acesta din urma s-a rugat din puscarie pentru Sfantul Parinte in data de 2 aprilie cand Papa Ioan Paula al-II-lea avea sa ne paraseasca. Moartea sa a survenit la ora 21:37 ora Italiei (22:37 ora României) la data de 2 aprilie 2005 datorită unei septicemii și unui colaps cardiopulmonar ireversibil, agravat de boala Parkinson de care suferea. Avea aproape 85 de ani. Când se afla în agonie, i-a dictat secretarului său, Stanisław Dziwisz, o scrisoare în care spunea:
„Sunt fericit, fiți și voi la fel. Nu vreau lacrimi. Să ne rugăm împreună cu satisfacție. Fericit mă încredințez Fecioarei”.
Papa Ioan Paul al-II-lea este una din personalităţile lumii contemporane cu care ne putem mândri.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More