25 noiembrie 2010

Turda – leagănul libertăţii religioase

Turda a fost locul unde pentru prima dată în lume a fost proclamată libertatea cultelor şi a toleranţei religioase. Mai mult de atât – Turda a fost locul întemeierii unei noi religii – Biserica Unitariană.
Acum, când lumea creştină în special, şi chiar întreaga lume în general face eforturi pentru reunificare şi înlăturarea dezbinării religioase şi etnice, merită să acordăm puţin din timpul nostru pentru a medita asupra fraternităţii întrevăzută de pionierii de la Turda, în zorii anului 1568.
Vă lăsăm în compania cuvintelor distinsului nostru blogger turdean, ing. Radu Cerghizan.

Biserica Unitariană a luat fiinţă în ianuarie 1568, când, pentru prima dată în lume la Dieta de la Turda s-a proclamat şi s-a legiferat libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase. Actul este cunoscut ca “Edictul de la Turda”. Dieta a avut loc în actuala Biserică Romano-Catolică din Turda. Acest eveniment a fost legat de numele regelui Ioan Sigismund Zápolya (principe al Transilvaniei, apoi rege al Ungariei, 1540-1571) şi lui David Francisc (1510-1579), întemeietorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene (martirizat în noiembrie 1579, în cetatea Devei, după decesul regelui Ioan Sigismund Zápolya).
[…]Dupa Reforma Protestantă, Unitarianismul s-a autodefinit ca un curent spiritual religios independent, care s-a eliberat de dogmele tradiţionale creştine, prin reîntoarcere la invăţătura lui Iisus.
[…]Esenţa Unitarianismului este toleranţa religioasă şi atitudinea fermă de a sprijini libertatea de conştiinţă. Francisc David a accentuat că religia trebuie să fie liberă, pentru că în chestiuni de credinţă nu trebuie să existe forţă, constrângere, şi că propovăduirea, răspândirea Evangheliei nu necesită arme, violenţă. Unitarianismul înseamnă libertate de conştiinţă şi credinţă. Nu este mai mare absurditate şi iraţionalism decât de a forţa conştiinţa şi spiritul uman cu puteri externe, când numai creatorul lui are putere, autoritate asupra lui.”
Articolul original, semnat Radu Cerghizan, îl veţi găsi aici.

2 comentarii:

Interesant articol. Eu am aflat în premieră ceea ce scrie aici despre istoria oraşului Turda.

@Abbilbal - iti multumim frumos pentru cuvintele bune si pentru ca ne citesti cu regularitate.
Speram ca nu te vom dezamagi niciodata.
Si de ce nu - poate reusesti sa reunesti comunitatea bloggerilor balgradeni si sa incepeti si acolo sa atrageti lumea in a aprecia si promova valorile locului, si de a afla aspecte mai putin stiute despre locurile in cauza.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More